På mailinglisten til den fremragende reklameblog Adland.tv blev der forleden skudt med skarpt efter dansk viral. Umoden, sexistisk og alt for klikfikseret lød noget af kritikken.

Anledningen var Dansk Sygeplejerskeråds virale rekrutteringsfilm. Du har sikkert hørt om den. Det var den, de først beskrev som en stor, viral succes og senere skyndte sig at trække tilbage, da succesen blev til storm. Har du ikke set den, er den her:

I første omgang forsvarede jeg den faktisk. Ikke fordi det er en fantastisk film. Men fordi jeg ikke mente, den var så skingrende chauvinistisk, som den blev anklaget for at være. Faktisk var de gode sygeplejerskers ærinde jo trods alt at sige, at sådan her er virkeligheden ikke.

Men så kom der et nyt angreb på banen: Nogle udenlandske kolleger mente, at danske viralkampagner generelt er på et nærmest barnligt lavt niveau. I jagten efter høje seertal vælger alt for mange den nemme løsning og spiller sexkortet. Og jo, eksempler er der jo mange af:

Masha Vang

Speedbandits

Karen26

De tre eksempler kan så krydres med nogle småbøvser fra provinsen, hvor det lokale bureau også lige skal rode med noget internet og noget viral og (typisk i en kampagne rettet mod unge mennesker) også uvægerligt kører de tunge tasker i stilling. Ja, Esbjerg, det er dig, jeg kigger på.

Hvorfor er det sådan? Er det fordi danske viralskabere i ramme alvor mener, at det er den måde virale kampagner skal skrues sammen på? Er det fordi man i jagten på seertal glemmer, at der også skal være en mening med tingene? At det ikke er nok bare at skabe opsigt? Eller er det ren og skær dovenskab? Kigger man på tingene klokken 17 og siger til kollegaen: ”Nå, det ser sgu’ viralt nok ud, lad os tage hjem. Ses i morgen!”

Jeg ved det ærlig talt ikke. Men heldigvis er der også lyspunkter, som jeg da gerne peger ud for mine udenlandske kolleger. Der er gode gamle Quicksilver fx:

Der er Carlsbergs egern:

Egernet skylder jo i øvrigt ikke så lidt til en af verdens allermest populære viralfilm, der faktisk er skabt af danske Framfab:

Og så er der den her helt fantastiske film lavet af danske Kadaver for Arriva:

Var det ikke mod menneskets og naturens love, er det jo sådan en film, man helt får lyst til gifte sig og flytte ud på landet med for at starte en storfamilie. Nu må det bare være nok at konstatere, at der skam er håb for dansk viral. Som med så meget andet reklame, er der måske langt mellem guldet, men det er derude … mellem de top- og hovedløse løsninger.

Kategorier: Blog

Holger Wilcks

Jeg er marketingchef med 17 års erfaring i at skabe forretningsresultater gennem kommerciel kreativitet.

1 Kommentar

Daniel B · 28/08/2010 kl. 08:22

Hvad fanden er der nu galt med patter?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *